Vorige Volgende
 

Uitbreiding basisschool Op Dreef te Zeist

Projectgegevens

Opdrachtgever Wereldkidz & gemeente Zeist
Ontwerp en bouwmanagement Premark Advies & architectuur
Projectarchitect Henri Rots
Projectleider Andre van Iersel/Tristan Breuker
BVO (uitbreiding) 345 m2
Totale projectkosten € 600.000,- ex BTW
 
 

Toelichting

Planning: start bouw begin 2015, oplevering juli 2015

Aanleiding

Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van enkele tijdelijke lokalen, komt de school in aanmerking voor permanente uitbreiding van 2 leslokalen, algehele aanpassing en voorzieningen tbv brede schoolvoorzieningen en een VVE.

Ontwerp

Het gebouw bestond oorspronkelijk uit een los van elkaar staande kleuter- en lagere school, welke later zijn verbonden met een gebogen bouwdeel met lokalen.Aangezien de bestaande situatie nauwelijks bebouwing toeliet op maaiveld niveau, is bekeken in hoeverre het bestaande gebouw –al dan niet gedeeltelijk- kon worden ‘opgetopt’. Conclusie was dat een opbouw op het bestaande gebouw deels mogelijk is, namelijk ter plaatse van het bestaande patio. 
 


 

 

Gelet op de bouwwijze en indeling van het schoolgebouw is een deel van de uitbreiding gerealiseerd op een nieuwe verdieping; hier zijn twee leslokalen inclusief nevenruimtes gesitueerd. Verder is het bestaande patio op de begane grond overkapt, waardoor ruimte is ontstaan voor onderwijskundige vernieuwing.

Architectuur

De architectuur van het op te toppen deel manifesteert zich als transparant met lamellen als zonwering. De begane grond is uitgevoerd met transparante puien voor daglicht, overzicht en toegankelijkheid van het schoolgebouw. De trappen naar de verdieping bevinden zich in een vide, die eveneens voor daglicht zorgt op de begane grond.
De uitbreiding manifesteert zich als een soort taartpunt boven de patio met veel glas om openheid en uitzicht te handhaven.