Vorige Volgende
 

Renovatie en uitbreiding Tijl Uilenspiegelschool

Projectgegevens

Opdrachtgever AWBR
Ontwerp en bouwmanagement Premark Advies & architectuur
Projectarchitect Henri Rots
Projectleider Jan Luyten
BVO totaal (excl. gymaccommodatie) 2656 m2
Totale projectkosten € 2.900.000,- ex BTW
Bouwkundig aannemer De Badhoeve - Badhoevedorp
E-installaties Boermans - Weesp
W-installaties Combi - Monnickendam

 

 
 

Toelichting

oplevering: augustus 2015

Algemeen

Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van tijdelijke huisvesting naast de school, komt de school in aanmerking voor  ter vervanging van de tijdelijke huisvestingpermanente uitbreiding. Aangezien de bestaande situatie nauwelijks bebouwing toelaat op maaiveld niveau, wordt er een opbouw gerealiseerd ter plaatse van het bestaande, eenlaagse bouwdeel. Op deze nieuwe verdieping worden 11 leslokalen met nevenruimtes gerealiseerd. Verder is het bestaande entreegebied totaal vernieuwd en wordt de bestaande patio bebouwd. Hierdoor ontstaat ruimte voor respectievelijk een nieuwe entree, trappen en een gemeenschappelijke ruimte (tweede speellokaal), het nieuwe hart van de school.

Ontwerp

De architectuur van het op te toppen deel manifesteert zich als een zelfstandige doos van keramische tegels met daarin raampartijen die refereren naar de kozijnen in het bestaande gebouw. De begane grond is uitgevoerd met transparante puien voor daglicht, overzicht en toegankelijkheid van het schoolgebouw. De trappen naar de verdieping bevinden zich in een vide, die eveneens voor daglicht zorgt op de begane grond.
 

 

Groen en duurzaam

Er wordt zovele als mogelijk gebruik gemaakt van duurzame, vernieuwende en her te gebruiken materialen. De keramische gevels zijn Cradle to Cradle-gecertificeerd, het groene speelplein biedt in de toekomst ruimte voor tuintjes om de kinderen kennis te laten maken met de natuur. De speelpleinen zijn voorzien van gerecyclede speeltoestellen.De opbouw wordt opgebouwd uit een massief houten (prefab) bouwsysteem. De installaties worden zoveel mogelijk in het bouwsysteem geïntegreerd.

Structuur en kleur

Onder meer door het gebruik van een heldere structuur zal de gebruiker zich snel thuis voelen en zich kunnen identificeren met het gebouw. Verder is voor materialen gekozen die rust uitstralen, zoals hout in lichte tinten, en  zijn er weinig felle kleuren toegepast.

Flexibiliteit

Het gebouw is ontworpen als een flexibele structuur zodat de school in de toekomst eenvoudig aan te passen is aan ontwikkelingen in het onderwijs. De flexibiliteit manifesteert zich op verschillende schaalniveaus. Zo is krimp en groei mogelijk in relatie tot de omgeving, maar is ook het interieur flexibel door verplaatsbare wanden en modulaire meubelen te gebruiken. Op deze manier zijn ruimtes samen te voegen of juist op te splitsen. Constructief is de optopping in een keer overspannen