Volgende
 

Uitbreiding en vervangende nieuwbouw Vechtstede College Weesp

Projectgegevens

Opdrachtgever GSF te Bussum
Ontwerp en bouwmanagement Premark Advies & architectuur
Projectarchitect Henri Rots
Projectleider Andre van Iersel/Jan Luyten
BVO (totaal) 2627 m2
Totale projectkosten € 2.600.000,- inclusief BTW
 
 

Toelichting

Het gebouw is in het recente verleden (2015) op basis van ons ontwerp verbouwd en uitgebreid; hierbij was sprake van een uitbreiding grotendeels op dak van het hoofdgebouw (1200 m2), de vervanging van de oudbouw aan de linkerzijde door een uitbreiding aan het hoofdgebouw (540m2) en de realisatie van een nieuwe entree met trappenhuis en aanpassingen (600m2).

De tweede huidige uitbreiding (oplevering 2019) omvat:

- een uitbreiding aan de linker- en voorzijde van de vorige uitbreiding; het ontwerp idee is dat de hoofdbouwmassa in drie bouwlagen (met gebogen dak) wordt voortgezet; aan de voorzijde (pleinzijde) hiervan is een in hoogte oplopende trapsgewijze bouwmassa met op de hoek een overstek; zo ontstaat hier op de begane grond een gebogen transparant accent in het verlengde van de nieuwe schuine gevellijn van vergrootte aula. Hier vinden de meeste nieuwe lokalen hun plek met de nodige werkplekken.

- de vergroting van aula’s aan de voorzijde waarbij de vernieuwde entree uit fase 1 wordt gerespecteerd; de nieuwe gevels van de aula’s zijn van vloer tot plafond transparant, zodat er voldoende daglichttoetreding is en er een ruimtelijk effect ontstaat naar buiten toe.

Dit project is gerealiseerd met inwoning van de school. Door de fasering van de diverse bouwonderdelen kon het onderwijsproces voor een groot deel ongehinderd doorgang vinden. De planning is bewust ingekort door een hogere intensiteit in de bouwactiviteiten in de beide zomervakanties. Daarnaast is er sprake geweest van een extreem korte voorbereidingstijd.

Groen en duurzaam

Rekening houdend  met duurzaam en milieubewust denken door onder meer het gebruik te maken van duurzame, vernieuwende en hergebruikte materialen. Door het gebruik van een heldere structuur zal de gebruiker zich thuis voelen en identificeren met het gebouw. Er is voor materialen gekozen die rust uitstralen, zoals hout texturen in lichte tinten, en als accenten zijn er meer sprekende kleuren toegepast.

De werktuigbouwkundige installaties van de uitbreiding zijn gerealiseerd om te voldoen aan de eisen van ‘frisse’ school klasse B .

Flexibiliteit

De architect heeft het gebouw ontworpen met een flexibele structuur, zodat de school in de toekomst aan te passen is aan ontwikkelingen van het onderwijs. De flexibiliteit manifesteert zich op verschillende schaalniveaus. Zo is krimp en groei mogelijk in relatie tot de omgeving, maar is ook het interieur flexibel door verplaatsbare wanden en modulaire meubelen te gebruiken. Op deze manier zijn ruimtes samen te voegen of juist op te splitsen.